medaru. mircea medaru

Lead, follow, or get out of the way. – Thomas Paine

Cum văd eu listarea Facebook pe bursă

leave a comment »

Multă lume comentează despre listarea Facebook (Nasdaq: FB) pe bursă cum că ar fi păcăleală. O nouă bulă. Că s-a listat cu 38 de dolari pe acțiune și tot scade. A scăzut în primele două-trei zile chiar și până la 31 de dolari. În mod absolut firesc.

Din 2003 și până acum, nimeni nu și-a luat potul din Facebook, deși s-a tot discutat de câțiva miliardari și de o mie de milionari în rândul angajaților. Miliardari și milionari virtuali. Chiar și Zuckerberg, care până de curând locuia cu chirie. Ani de zile, investitorii doar au injectat sutele de milioane de capital iar angajații și-au luat bonusurile în acțiuni. Nimeni n-a simțit valoarea care se construia, zi după zi, prin milioane și milioane de indivizi care își făceau un cont nou. Nimeni nu și-a probat statutul. Și asta pentru că, probabil, strategii au decis așa. De aici numărul mare de acțiuni aruncate pe piață, mai mare decât cererea investitorilor. Dar nebunia vânzării se va termina repede și va începe nebunia cumpărării.

Acum 10 ani, Apple (Nasdaq: AAPL) valora 8,8 dolari pe acțiune. Anul acesta a ajuns la maximum 636 pe acțiune. Si la glume legate de destinația resurselor de cash de aproape 100 de miliarde de dolari. Spre deosebire de Facebook, Apple e doar o companie de design și marketing, e drept, și de inovație, aflată într-un moment de maximă influență a sa asupra pieței. Un model de business în curs de replicare de către mai multi competitori puternici. O țintă pentru toți furnizorii de astăzi, după modelul HTC.

Facebook este un business de infrastructură, iar eșecul lui Google+ dovedește că nu mai poate fi replicat, oricâte resurse de pricepere, tehnologie și marketing ar putea cineva să arunce în joc. Astăzi sunt declarate peste 900 de milioane de conturi pe Facebook, din care peste 4,6 milioane de conturi din România. Că s-a făcut mult marketing cu IPO, s-a făcut. Dar valoarea sa reală nu e doar de 100 de miliarde de dolari. Dacă e să o comparăm cu Apple, probabil că se va duce spre 400-500, într-un an sau doi. Pentru că posibilitățile de monetizare ale Facebook nu sunt doar de 4-5 miliarde pe an, așa cum produce acum. Sunt convins că ei știu deja când și ce servicii cu valoare adăugată vor adăuga ca să atragă și mai mulți bani de pe piață. Mi se pare că totul face parte dintr-o strategie pusă bine de tot în practică, după ce ani de zile a fost desenată la milimetru pe un timeline de înaltă definiție. Facebook are toate șansele ca, în timp, să preia controlul multor domenii de business, de la distribuția de muzică, filme, presă sau programe tv, și până la banking, research, plăți online sau comerț virtual.

They Have It All!

Reclame

Written by Mircea

25/05/2012 la 00:14

Publicat în Businesswise

Tagged with , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: